Ansedel Igor Ivanoff

1620-1680

Född 1620 i Ryssland, Skellefteå landsförsamling (AC) 1 .
Död 1680 i Gällivare kbfd (BD) 2 .
Igor Ivanoff
Född 1620 i Ryssland, Skellefteå landsförsamling (AC) 1 .
Död 1680 i Gällivare kbfd (BD) 2 .
       
 
   
 
     
 
   
 
       
 
   
 
     
 
   
 

Levnadsbeskrivning

Född 1620 i Ryssland, Skellefteå landsförsamling (AC) 1 .
Död 1680 i Gällivare kbfd (BD) 2 .
Kom till Sverige som laukkaryssät (Handelsmän)
Hämtat från boken Nybyggare i Sameland av Rune B Samuelsson:Den rika handelsmannen Igor Ivanoff bodde vid den stora sjön i ryska Fjärrkarelen, där floden Syväri (Svir) rinner ut mot Ladoga. Gården hade stora ägor och en stor kreatursbesättning. Familjen var ryska medborgare och benämndes av finnar och tornedalingar för "laukkuryssät" (ryggsäcksryssar). Benämningen hade sitt ursprung i att de var handelsmän och kunde komma sommartid per båt och till fots. Etniskt var de karelare och var en gren av det finska stamträdet. Deras språk var karelskfinska, medan det officiella språket var ryska.
Sedan länge hade dessa köpmän haft handelsrättigheterna inom Fennoskandia.
Igor gjorde årliga handelsresor till Jokkmokks vintermarknad som sedan starten 1602 alltid skedde första veckan i februari. Före det hade hans far och farfar gjort liknande resor. Omkring år 1674 följde den vuxne sonen Michael med på färden som han gjort några gånger tidigare redan. (Michael skulle komma att bli Nattavaaras första fasta bebyggare men där är vi inte ännu.) På väg mot Jokkmokk gjorde uppehåll i Råneå hos Igors vän som hade en dotter, Anna-Stina som Michael hade fattat tycke för.
Michaels känslor visade sig vara besvarade och det blev förlovning. Men Anna-Stinas föräldrar ville inte släppa i väg sin dotter till Karelen, rysskräcken och den ortodoxa tron som kändes främmande var orsaken. Igor kom överens med Anna-Stinas föräldrar om en betänketid till när man återvände på hemresan efter Jokkmokks marknad.
På vägen till Jokkmokk passerade man Nattejaur (Nattavaara) där Påhl Paggesson hade sitt vinterviste. Äktenskapsplanerna dryftades och Påhl erbjöd ungdomarna att slå sig ner som nybyggare inom Nattejaurs lappskatteland.
DNA: Igor Ivanoff, born about 1620, Onega, Russia = N N-M231 ¥

Relationer och barn

Gift.
N.N.
Mickel Simonsson Ryss. rightarrow.png Född 1640 i Ryssland 3 .
Död 1706-02.. i Gällivare kbfd (BD) 2 .

Levnadsbana

Källor
  1. Äänisjärvi Onega
  2. Nattavaara
  3. Äänisjärvi Onega

If you have any questions or something to tell me please email to: info@sunebring.com (Richard Sunebring) The homepage start in http://sunebring.com/ Framställd 2022-12-31 av info@sunebring.com med hjälp av Disgen version 2023.